Здравейте,

Благодаря Ви за интереса!

Радвам се, че ми давате възможност да споделя част от идеите, знанията и опита си. Да, по този начин споделям частица от себе си.

Всичко написано от мен тук има елемент на свързаност. Не съм изложил просто отделни теми. Не съм нахвърлял просто знания или опит по тема. Идеята ми е да споделя нещо повече, а то е една по-разширена моя визия за човешкото същество, за проблемите му и същността на някои важни елементи в него. Разбирайки ги, можем да си помогнем да се доближим до онова, което повечето от нас мечтаем, да сме щастливи.

Продължавам да пиша всяка седмица и ще бъда благодарен ако споделите мнението си по отделните теми! Това би ми помогнало да открия нови насоки за работа или мои грешки.

Бъдете щастливи!

Владимир Пожарашки

четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Смисълът на живота, вечният въпрос.



Много са хората, писали за смисъла на живота.



Ошо пише: "Дългият живот не е целта. Дори и ако имаш кратък живот, имай го в неговата цялостност, имай го в неговата интензивност - направи го песен, направи го танц. Дължината на живота сама по себе си е напълно безсмислена. Дълбочината на живота има една присъща ценност." 

Много мислих преди години върху смисъла на живота. Не е въпросът, че това е въпрос модерен. Казусът е, че за всяко съзнателно същество, визирам от вида Homo sapiens, е от значение да открие своя смисъл. Смисълът не е цел, той е съдържание на съществуването.

Цели си поставяме от време на време, за седмицата, за месеца, за годината, за по-дълги периоди от време, мислейки си че това е най-важното. Целите бих нарекъл моментни сенки на смисъла. Но това с целите е друга тема. Ще споделя за нея отделно.

Цяло философско течение е разглеждало въпросите за съществуването, смисъла, същността избора и отговорността за него. Това са екзистенциалистите. Екзистенциализмът е философията на съществуването. Големи имена от това течение, първи поставили идейната основа са Сьорен Киркегор и Фридрих Ницше.

Екзистенциализмът твърди, че човек с раждането си получава от природата съществуването си, живота си. В хода на това съществуване грижа на всеки от нас е да даде съдържание, същност на това съществуване. То да бъде осмислено. А това става само на база на собствените избори на всеки един от нас, сам за самия себе си. Как да живея, къде да живея, с кого да живея, какъв да бъда и др.?

Ървин Ялом, големият психиатър и психотерапевт екзистенциалист  пише: „Посланието на Ницше е да изживеем живота си по такъм начин, че да искаме той да се повтаря вечно”

Тук има и още нещо много важно според мен. Най-отдолу в човешкото същество стои неговата индивидуалност, закодирана в генома на тялото и енерго-психичния му еквивалент. Тя е тази, която кореспондира най-точно с вечния въпрос: „кой съм аз?”.

Индивидуалността е потенциал за поведения, за изява, за действие или не. Странно е това „или не”, нали? Да, в това се крие част от избора. „Да бъда или да не бъда, това е въпросът”. Цитирам Хамлет по Уилям Щекспир, но именно това е големия въпрос в индивидуалността. Тя може да бъде изявена в пълния и потенциал или не.

Установих, че всеки е не само в правото си сам да определи за себе си смисъла, така както всеки е сам в собствения си живот, а и още нещо, всеки има отговорност към себе си за това. И това е неотменна част от определението съзнателно същество. 

Завършвам с с една моя любима мисъл на големия човек Вилхелм Райх. Той казва: „Следвай гласа на сърцето си, дори ако те води отвъд срамежливите пясъци. Не ставай твърд и вгорчен, дори и ако животът те тормози от време на време. Има само едно нещо, което има смисъл- да си живееш живота добре и щастливо.”